Lososovitý pstruh

Suroviny:

  • filety z lososovitého pstruha
  • sůl, pepř
  • olej na smažení (olivový, řepkový, nebo slunečnicový)
  • petrželka a citrón k podávání

Postup přípravy:

Filety si dobře osolíme a opepříme. Rozehřejeme si olej, můžeme přidat trošku másla. Pstruha pečeme nejdříve kůží dolů, poté obrátíme a dopečeme. Trvá to asi 4 minuty. Po dopečení posypeme nasekanou petrželkou a pokapeme citronem nebo limetou. Jako přílohu můžeme podávat vařenou brokolici, brambory, bulgur nebo třeba zeleninový salát.

KAPR NAČERNO

Suroviny:

  •  4 filety z kapra, s kůží  
  • 1 citron + 2 kolečka navíc  
  • sůl  
  • 1 menší mrkev + 1 menší petržel  
  • kousek celeru  
  • 1 menší cibule  
  • 2 lžíce másla  
  • 1 lžička cukru + na doladění  
  • 1–2 lžíce hladké mouky   2
  • lžíce nastrouhaného perníku  
  • 5 kuliček černého pepře  
  • 5 kuliček nového koření  
  • 3 bobkové listy   
  • 100 g švestkových povidel  
  • 4 lžíce červeného vína  
  • šťáva z citronu či ocet na doladění  
  • 2 hrsti rozinek  
  • 10 sušených švestek  
  • 1 malá hrst vlašských ořechů, nasekaných  
  • 1 lžíce rybízového džemu, nejlépe domácího

 

Postup přípravy:

Filety z kapra očistěte a pokapejte šťávou z citronu a nechte asi 15 minut odležet. Pak je dejte na 5 minut vařit do vroucí osolené vody. Vyndejte je, vývar uschovejte a filety zbavte kůže a každý přepulte. Mrkev, petržel, celer i cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte zeleninu, posypte cukrem a opečte dočervena. Zaprašte ji moukou a opékejte dozlatova. Zalijte trochou vývaru z ryby, aby byla zelenina tak akorát potopená, dusila se, ne vařila, přidejte 2 oloupaná kolečka citronu a přiveďte k varu. Přidejte perník, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, povidla, víno a krátce, asi 10 minut, povařte. Podle chuti dolaďte cukrem a citronovou šťávou nebo octem. Pak přeceďte a do omáčky dejte propláchnuté rozinky, přepůlené sušené švestky, ořechy a džem. Znovu asi 10 minut vařte. Nakonec do omáčky dejte kapří maso, krátce zahřejte, odstavte, nechte vychladnout a pak dejte na den do chladu, aby se vše rozleželo.

JESETER ŠÉFKUCHAŘE PAVLA PROVÁZKA

Suroviny:

  • polenta
  • zeleninové ragú,
  • bazalková majonéza  
  • Recept na 4 porce  600 g filetu z jesetera  
  • 200 g polenty  
  • 500 ml mléka  
  • 100 g másla  
  • 40 g sýra Gran Moravia  
  • 1 lžička soli  
  • 1 lžička  čerstvě mletý pepř  
  • 1 svazek bazalky  
  • 2 velké čerstvé žloutky  
  • 1 lžička dijonské hořčice  
  • 100 ml citronové šťávy  
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje  
  • 1 mrkev  
  • 100 g celeru
  •  ½ petržele

Postup přípravy:

Do hrnce dáme mléko, polovinu másla, špetku soli. Jakmile se začne blížit bod varu tak zamícháme polentu. Necháme za stálého míchání chvilku probublat a stáhneme z plotny. Poté zašleháme sýr Gran Moravia a vlijeme do formy. Zatím co nám polenta chladne, uděláme majonézu. Šleháme žloutky, dijonskou hořčici, lžičku citrónu, špetku soli a pepře. Pomalu přiléváme oba oleje. A na konec rozmixujeme s lístky bazalky.  Na pánvi rozpustíme máslo s kapkou oleje a přihodíme zbylé stonky bazalky. Orestujeme osolenou, čerstvě mletým pepřem okořeněnou a bohatě pokapanou rybu citrónem z obou stran. Pak 10 minut vaříme v páře. Vychladlou polentu naporcujeme a opečeme do křupava. Nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kostičky tzv. brunoise. Zeleninu krátce podusíme v zeleninovém vývaru s troškou másla a můžeme vše servírovat.

Kapří hranolky

Suroviny:

  • filet z kapra
  • slunečnicový olej na smažení

Na marinádu

  • 5 lžic vody
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 stroužky česneku

Na obalování

  • hladká mouka
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce škrobu

Postup přípravy:

Kapra vykucháme, vykostíme a naporcujeme si ho na 2 centimetry široké hranolky. Poté si připravíme marinádu. Důkladně smícháme všechny ingredience, poté dáme kapří hranolky do marinády a vložíme na 1-3 hodiny do lednice. Dále si připravíme směs na obalování, opět smícháme všechny potřebné ingredience. Marinované hranolky obalíme v této směsi a smažíme na oleji dozlatova. 

Pstruh lososovitý s bylinkami a máslovou zeleninou

Suroviny:

  • 2 stroužky česneku
  • větší snítka bazalky
  • 1-2 kolečka citronu
  • plátek másla
  • trochu oleje
  • baby karotka
  • mražený hrášek
  • sůl
  • mletý pepř
  • nasekaná petrželka s bazalkou
  • filet ze pstruha lososovitého

Postup přípravy:

Porce ryby osolíme a opepříme. Do pánve s rozehřátým olejem dáme celé stroužky česneku a snítku bazalky. Když se olej rozvoní, bazalku vytáhneme, česnek ještě ponecháme. Vložíme ryby kůží dolů a kolečka citronu, opékáme společně. Když česnek začne zlátnout, vytáhneme ho. Porce ryby opékáme z každé strany 2-4 minuty podle síly masa, pak je vytáhneme a odložíme do tepla. Karotku dáme na 8-10 minut do slané vody uvařit na skus. Před dovařením vsypeme hrášek. Uvařené scedíme a necháme okapat. Do výpeku přidáme kousek másla a vsypeme zeleninu. Necháme jen chvíli prohřát a nakonec dochutíme bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Adresa:
Čankovská 679/67
360 05 Karlovy Vary

Petra Hloušková:
obchod, objednávky
+420 777 023 372

Radek Hloušek:
velkoodběr, doprava ryb, zarybnění
+420 777 023 371

IČ: 63523663
DIČ: CZ7609161890
Firma v evidenci živnostenského rejstříku Karlovy Vary.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.kvryby.cz


Facebook

Instagram